viernes, 4 de septiembre de 2009

EL JOC DELS DISBARATS



El proper dia 13 de Setembre en la bonica i/o pintoresca localitat d´ Arenys de Munt es procedirà a realitzar una consulta a la ciutadania sobre el dret d´ autodeterminació de Catalunya. La proposta sorgida des de l’associació local Moviment Arenyenc per l’Autodeterminació (MAPA) s’ha convertit en el centre d’atenció d’aquest estiu, es per dir-ho d´ alguna manera la noticia “culebrón” de les vacances a casa nostra.

El fet de que una entitat civil organitzi una consulta per preguntar a la gent sobre aquesta qüestió, no hauria de causar cap terrabastall en una societat democràtica i madura com la catalana, però el suport donant per l´ Ajuntament d´ Arenys de Munt a la consulta, a fet reaccionar a les autoritats del estat interposant un recurs als tribunals per part del advocat del estat. De fet el motiu del recurs es per una suposada vulneració de competencies exclusives del estat ( convocar referendums) per part del Ajuntament, i vist des de aquest punt de vista tenen la seva raó. Per altra lloc, si qui convoca es una entitat privada, també es curiosa la poca feina que deu tenir l´ advocat del estat, per posar s´ hi a treballar; no els enganyo si els hi dic que em venen ganes de preparar les oposicions per advocat del estat.

En fi, que tot plegat sembla una polèmica de costellada; una entitat convoca una consulta que no pot transcendir mes enllà del àmbit de la seva localitat i del petit tant per cent de persones que hi vagin a votar, l ´ Ajuntament d´ Arenys de Munt els hi fa el caldo gros cedint unes dependencies municipals, i per acabar-ho d´ adobar el govern central envia l´ advocat del estat a esvalotar un xic més el galliner. Potser en la situació en la que estem no ens podem permetre fer botifarrades populars com aquestes en temes tan seriosos com es el dret a decidir ( o no). Ja fa massa temps que els nostres politics ens van obsequiant amb polèmiques de costellada, amb botifarrades que no porten a cap destí, i que no fan altre cosa que desmotivar als ciutadans que veuen com els seus problemes s´ agreugen mentre els representants públics juguen a la gallineta cega.

Després el diari El Mundo, l´ABC, i altres mitjans de Madrid es fregaran les mans i posaran la noticia en portada i el que es pitjor, els resultats de la consulta, siguin favorables o no a la autodeterminació. Els tertulians de les emissores de radio es “rasgarán las vestiduras” i abocaran carretades de merda sobre “los catalanes”, i quan surti la sentencia del Estatut algú es lamentarà de que els ciutadans, farts de tant paripé, no siguin sensibles a la possible retallada per part del Constitucional; rebrem consignes per manifestar-nos i per sortir al carrer, però a mi que no m´ esperin, que tindré prou feina estudiant el temari de les oposicions per advocat del estat.